Verwarmd openluchtzwembad in Scherpenzeel

Ons zwembad wordt op dit moment grondig verbouwd. Het entreegebouw wordt met name aangepakt. Er komt een elektronisch toegangssysteem en de kiosk gaat langer open. Ook zijn de toiletten straks vanaf buiten bereikbaar en kan men op het terras genieten van de schaduw. Op diverse plekken worden er schaduwplekken gecreëerd. En ook wordt er ingezet op bloemperken en meer zicht vanuit de toren op het peuterbad.

CHLOORINSTALLATIE

Rien Bakker, vrijwilligerscoördinator en betrokken bij het technisch onderhoud van ‘t Willaer, is verheugd over de veranderingen. De gemeente Scherpenzeel is opdrachtgever voor de verbouwing die enkele tonnen in euro’s kost. Het zwembad draait zelf op voor de kosten voor de nieuwe chloorinstallatie. ,,De huidige installatie is gedateerd en werkt niet meer optimaal. Met de nieuwe chloorinstallatie kunnen we het zwembadwater nog meer kwaliteit meegeven”, aldus Bakker.

DRIE MILJOEN LITER

De drie baden bevatten in het openingsseizoen bij elkaar drie miljoen liter water. Het vullen van de bassins kost twee weken. Het water is dan rond de acht graden en door middel van verwarming wordt de uiteindelijk gewenste temperatuur van 22 graden bereikt. Met dank aan de warmtedekens die ‘s nachts over het zwembad liggen, blijft de temperatuur redelijk constant. ,,Onze gasrekening is wel heel hoog. Maar door deze isolatiedekens besparen we al de helft vergeleken met voorheen”, lacht Bakker. Er ligt een aanvraag voor zonnepanelen op het entreegebouw om daar wat winst te behalen op energiebesparing.

MOZAÏEK

Het zwembad opent op zaterdag 25 april voor de bezoekers. Wie dan de entree binnenloopt, ziet de wanden bedekt met kleurrijke tegels in mozaïekmotief. En ook is de ruimte lichter dan voorheen door de grote openslaande deuren links.

De kiosk was voorheen beperkt open, mede door personeelsgebrek. Nu is de kiosk verplaatst naar het kassagedeelte. ,,Hierdoor kan de kassamedewerker ook bijspringen in de kiosk. En er zijn tijdens openingstijden altijd koffie, thee en frisdrank en kleine versnaperingen verkrijgbaar bij de balie. De kiosk krijgt een terras buiten en deels binnen. Het terras buiten wordt overdekt met een pergola waarbij we bij heet weer zonwering kunnen neerlaten”. De toiletten zijn verplaatst en straks vanaf buiten eenvoudig bereikbaar. Ook de kleedruimtes zijn iets verplaatst en uitgebreid.

Met de sloop is gestart in november 2019. ,,Acht containers met sloopmateriaal zijn er afgevoerd. Samen met onze trouwe vrijwilligers hebben we veel werk verzet. Ze zijn breed inzetbaar. Zo zijn er een paar die zich bezighouden met groen. Er komt bijvoorbeeld een bloemperk aan het begin van het zwembadterrein. De tafeltennistafels worden verplaatst. Er is veel gesnoeid, ook om betere zichtlijnen te krijgen. En in samenwerking met Platteland Anders hangen er nu twintig vogelnestkastjes op ons terrein. Zo lokken we hopelijk koolmezen om de strijd tegen de eikenprocessierupsen aan te gaan”.

De verkoop van de abonnementen begint op 1 april 2020 en het zwembad opent op zaterdag 25 april.

Uit: De Scherpenzeelse krant